Jak ograniczyć słodycze? CZYLI CO CHUDE CIACHO ZROBI  Z TWOJĄ DIETĄ

Jak ograniczyć słodycze? CZYLI CO CHUDE CIACHO ZROBI Z TWOJĄ DIETĄ

Produkty bogate w białka są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Po posiłki wysokobiałkowe w szczególności powinny sięgać osoby aktywne fizycznie oraz zawodowi sportowcy, ponieważ ich tryb życia wymaga dostarczenia większej ilości substancji odżywczych niż u osób, które zapewniają sobie umiarkowaną aktywnością w ciągu dnia. Niemniej jednak produkty bogate w białka powinny znaleźć się w diecie każdego, kto chce zdrowo się odżywiać. Jakie jest dzienne zapotrzebowania na białko w przypadku osoby dorosłej? Które produkty spożywcze są najbardziej wysokobiałkowe? Kiedy jeszcze warto po nie sięgać? Odpowiadamy!

Białka czy też inaczej proteiny to jedne z najważniejszych składników odżywczych niezbędnych w diecie człowieka. Biorą udział we wszystkich procesach, które zachodzą w organizmie i pełnią wiele ważnych funkcji. To właśnie dlatego niezwykle ważna jest zrównoważona dieta, która dostarczy Ci odpowiedniej ilości białka. Produkty wysokobiałkowe są bardzo łatwo dostępne i zazwyczaj każdy znajdzie je w swojej lodówce.

 

 

Wymagana dzienna porcja białka uzależniona jest wielu czynników takich jak: płeć, wiek, masa ciała, aktywność w ciągu dnia, styl życia czy stan zdrowia.

Ogólnie przyjęło się, że zawartość białka w diecie osoby o umiarkowanej aktywności w ciągu dnia powinna wynosić około 0,9 kg na każdy kilogram masy ciała.

 

Jakie są objawy niedoboru białka w organizmie?
Nie ma typowo charakterystycznych objawów, które mogłyby jednoznacznie stwierdzić o tym, że mamy niedobór białka. Najważniejsze jest, aby ważnie obserwować sygnały wysyłane przez organizm. Do objawów niedoboru białka zaliczamy:

ogólne osłabienie,
wzmożoną podatność na infekcje,
pogorszenie stanu skóry,
łamliwość włosów i paznokci.
Objawy te tak naprawdę mogą towarzyszyć wielu dolegliwością, lecz kiedy je zaobserwujesz, to w pierwszej kolejności spróbuj spożywać więcej produktów wysokobiałkowych. Ważne jednak jest, żeby nie popadać w skrajność. Zwiększenie podaży białek nie oznacza, że teraz musisz jeść wyłącznie białko. Najważniejsze jest, aby dostarczyć organizmowi odpowiednio zrównoważoną ilość kalorii w postaci biała, węglowodanów i tłuszczu.